Perioada: 19.11 – 03.12.2021

Ziua 1 / 19.11.2021: Bucureşti – Amsterdam – Mexico City

Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 04:00 (în faţa ghişeului de îmbarcare al companiei KLM). Plecare spre Amsterdam cu compania KLM, zbor KL 1372 (06:00 / 08:00), de unde se va pleca spre Mexico City cu zborul KL 685 (14:30 / 19:25). Întâlnire cu reprezentantul local şi transfer pentru cazare la Hotel Casa Blanca 4* (sau similar 4*).

Ziua 2 / 20.11.2021: Mexico City

Mic dejun. Dimineaţa vom face un tur panoramic de oraş în timpul căruia vom vizita centrul istoric, locul unde trecutul exploziv al Mexicului este zugrăvit în cel mai elocvent mod: Zocalo – partea centrală a oraşului cu Plaza de la Constitucion, Palatul Naţional (El Granda) construit pe ruinele unui palat aztec cu faimoasele picturi murale ale lui Diego Rivera, Catedrala Metropolitană (construită după modelul celor din Toledo şi Granada) şi vestigiile pre-hispanice ale Marelui Templu – Templo Mayor (exterior). Turul va continua de-a lungul Bulevardului Reformei (Paseo de la Reforma), cu Parcul Chapultepec, dominat de castelul său, fosta rezidență a Împăratului Maximilian de Habsburg. Scurtă vizită la Muzeul Naţional de Antropologie, care adăposteşte o bogată colecţie de artefacte precolumbiene. Cei care doresc pot să mai rămână în muzeu, restul grupului se va întoarce la hotel sau poate efectua o excursie opţională la Xocimilco pentru o plimbare de seară pe canale cu bărci tradiţionale. Opţional, cină la un restaurant local cu spectacol susţinut de celebrii mariachi. Cazare la Hotel Casa Blanca 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 21.11.2021: Mexico City – Teotihuacan – Mexico City

Mic dejun. În această zi vom vizita Teotihuacan, unul dintre cele mai impresionante oraşe ale lumii străvechi, ridicat de azteci în anul 100 î.Hr. pe o suprafaţă de 30 km2 şi care număra în perioada pre-hispanică peste 200.000 de locuitori. Vom vizita Piramida Soarelui (a treia ca mărime din lume) înaltă de 63 m, Piramida Lunii, de unde vom avea cea mai bună panoramă asupra sitului arheologic, Piramida Şarpelui cu Pene, Calea Morţilor (Calle de los Muertos), iniţial cu o lungime de 4 km, flancată de temple, palate şi pieţe, Piramida Jaguarilor, Palatul Quetzal, Tepantitla şi Templul Quetzlcoaltl. Dejun la un restaurant local. După-amiază întoarcere la Mexico City unde vom vizita Piaţa celor 3 Culturi – Plaza de las Tres Culturas, un amestec unic între cultura aztecă, spaniolă şi cea contemporană mexicană şi Bazilica Fecioarei din Guadalupe, sfânta patroană a Mexicului, celebru loc de pelerinaj pentru întreaga Americă Latină, situat pe colina Tepeyac din nordul orașului. Cazare la Hotel Casa Blanca 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 22.11.2021: Mexico City – Puebla – Oaxaca

Mic dejun. Plecare spre Puebla de los Angeles, oraş fondat în anul 1531, situat în apropierea vulcanilor Popocatepetl şi Ixtaccihuatl, unde vom admira Catedrala, a doua ca mărime din Mexic, un amestec de stiluri arhitecturale, renascentist şi baroc. Vom vizita biserica barocă Santo Domingo, una dintre cele mai frumos decorate din ţară, cu catapeteasma acoperită cu aur, cu frumoasa Capilla del Rosario, după care vom admira Piaţa Mayor. Localitatea este renumită pentru bucătăria sa, dar şi pentru decoraţiile cu faianţă de Talavera. Dejun în Puebla. După-amiază plecare spre Oaxaca, capitala și cel mai mare oraș al statului mexican Oaxaca. Amplasat în regiunea văilor centrale ale statului, la poalele dealurilor Sierra Madre, orașul Oaxaca se extinde de la baza muntelui Cerro del Fortin până pe malurile râului Atoyac. Cazare în Oaxaca la Hotel Real 4* (sau similar 4*).

Ziua 5 / 23.11.2021: Oaxaca – Monte Alban – Mitla – Oaxaca

Mic dejun. Dimineaţa vom face un tur de oraş în Oaxaca, locul de origine al populaţiilor pre-columbiene Zapotec şi Mixtec, unde vom găsi elemente coloniale deosebite precum Catedrala, Biserica Santo Domingo şi Fântâna celor şapte regiuni. Ca rezultat al cuceririi și colonizării hispanice din anul 1533, orașul pe care-l vom vedea, este un amestec de clădiri bogat ornamentate și piețe animate pline de culoare, în care pulsează spiritul amerindian al populației indigene. În continuarea zilei vom pleca spre Monte Alban, un important complex arheologic, vechi centru de ceremonii, capitala civilizaţiilor zapotece şi olmece, situat pe un promontoriu artificial înalt de 400 m, în Valea Oxaca, un triumf ingineresc al vremii, întrucât acest “munte” a fost ridicat artificial. Vom admira numeroase temple, picturi murale, piramide în trepte, basoreliefuri, morminte, printre care se remarcă Mormântul nr.7, o construcţie funerară clasică zapotecă ce reflectă stilul impozant care era dedicat elitelor vremii și care adăpostește sute de piese de aur, chihlimbar și bijuterii (exterior), Piaţa Centrală, Observatorul, un ansamblu de clădiri cu semnificație astrologică și Pietrele Dansatorilor, sculpturi în piatră care înfățișează bărbați dezbrăcați, în diverse posturi contorsionate. După dejun (inclus), programul va continua cu vizitarea ruinelor unice din Mitla, necropola civilizaţiei mixtece, faimoasă pentru sculpturile în piatră şi clădirile decorate cu mozaicuri simbolice. Mitla a fost principalul centru religios zapotec, unic în Mesoamerica, dominat de marii preoţi care practicau sacrificii umane. Pe drumul de întoarcere spre Oaxaca vom admira arborele Tule, un arbore gigant cu cel mai mare diametru din lume, măsurând la baza trunchiului aprox. 12 m, cu o vechime estimată de 2.000 de ani. Cazare la Hotel Real 4* (sau similar 4*).

Ziua 6 / 24.11.2021: Oaxaca – Tuxla Gutierez – Sumidero – San Cristobal de las Casas

Mic dejun la pachet. În această zi ne vom bucura de un peisaj mirific de munte, deplasându-ne spre Tuxtla Gutierrez, capitala statului Chiapas, tărâmul mayaşilor, după care ne vom îndrepta către Canionul Sumidero pentru o plimbare cu barca pe Râul Grijalva. Vom traversa impunătorul defileu, înalt de aprox. 1.000 m şi lung de 14 km, un capriciu al Mamei Natură, care oferă o experienţă de neuitat: peisaje mirifice, peșteri și cascade, faună bogată în iguane, maimuţe, crocodili, tucani, papagali ara etc.. Traseul zilei va continua prin Chiapa de Corzo spre San Cristobal de las Casas, un pitoresc orăşel de munte, în centrul căruia tronează Catedrala și în apropiere, Biserica Dominicană Templo de Santo Domingo. Cină şi cazare la Hotel Casa Vieja 4* (sau similar 4*).

Ziua 7 / 25.11.2021: San Cristobal de las Casas – Chamula – Palenque

Mic dejun. Itinerarul zilei ne va purta spre Palenque, pe parcurs vizitându-se o comunitate de indieni (Chamula sau Zinacantan), ai căror localnici şi-au păstrat nealterate tradiţiile, obiceiurile, credinţa şi structura socială. Vom putea intra în contact cu populaţia indigenă, indienii Tzotzil şi cu puţin noroc am putea asista la unele ritualuri arhaice păgâne. Traseul va continua spre Cascada Agua Azul, una dintre cele mai importante atracţii naturale din Mexic, denumită astfel datorită minunatelor nuanţe de turcoaz care contrastează cu verdele crud al junglei. În funcţie de condiţiile meteo ne vom putea bucura de o inedită baie, după care ne vom îndrepta spre Palenque pentru cină şi cazare la Hotel Tulija 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 26.11.2021: Palenque – Yaxchilan – Bonampak – Palenque

Dimineaţa devreme vom face o plimbare pe Râul Usumacinta, prilej cu care vom admira copleşitoarea natură subtropicală, după care vom ajunge la Yaxchilan, un sit aparte datorită poziţionării sale izolate, în inima junglei. Din punct de vedere arheologic, situl este cunoscut pentru frumoasele faţade ornamentale ale construcţiilor. Mic dejun pe parcursul traseului. Turul va continua spre Bonampak, renumit pentru cele mai frumoase picturi Maya cunoscute, descoperite în anul 1946 de Guilles Healy şi Charles Frey. În Templul cu Desene sunt încăperi cu reprezentări ale preoţilor, dansatorilor şi cu sacrificii umane, în culori care încă îşi păstrează prospeţimea. După-amiază întoarcere la Palenque pentru cină şi cazare la Hotel Tulija Express 4* (sau similar 4*).

Ziua 9 / 27.11.2021: Palenque – Campeche

Mic dejun. În prima parte a zilei vom vizita zona arheologică de la Palenque, situată pe înălțimile unor munți plini de mister, înconjurată de junglă. Situl arheologic mayaş este considerat de unii specialişti ca fiind cel mai impresionant din Mexic, atât prin valoarea monumentelor, cât şi pentru frumuseţe, fiind declarat în anul 1987 Patrimoniu Mondial UNESCO. Arheologii au estimat că în Palenque excavările și cercetările s-au întins doar pe 35% din suprafața complexului de odinioară, restul de temple și clădiri, acoperite de greutatea junglei, așteaptă și astăzi să fie scoase la lumină. Vom descoperi monumentalele temple din piatră renumite în primul rând pentru arhitectura lor sofisticată și pentru sculpturile cu care sunt împodobite, dar și multe alte temple mai mici, case rezidențiale ale localnicilor bogați, morminte, apreciate pentru cantitatea imensă de informații stocate în inscripțiile de pe pereți și de pe pietrele decorative. Vom avea prilejul de a vedea Templul Inscripțiilor, în interiorul căruia se află sarcofagul vestitului rege Pakal, cu fascinanta piatră funerară gravată în minunate basoreliefuri, singurul templu mayaș funerar din Mexic. Structura masivă a Templului păstrează al doilea dintre cele mai lungi texte scrise vreodată cu hieroglife în lumea mayașă, după cel de la Copan. De asemenea vom vedea Palatul, un complex de clădiri și curți adiacente legate între ele, care adăpostesc unele dintre cele mai frumoase sculpturi și basoreliefuri construite pe trepte de relief artificiale și o serie de temple de mulțumire, ridicate în vârful unor piramide în trepte, fiecare dintre ele având în interior un foarte elaborat sistem de sculptură în relief, precum Templul Crucii, Templul Soarelui şi Templul Crucii Înfrunzite. După dejun (inclus), vom pleca spre Campeche unde vom surprinde frumoasa panoramă a Golfului Mexicului. Cazare la Hotel Gamma Campeche 4* (sau similar 4*).

Ziua 10 / 28.11.2021: Campeche – Uxmal – Merida

Mic dejun. După ce vom face turul panoramic al oraşului-port Campeche, al cărui centru istoric este declarat Patrimoniu Mondial UNESCO, ne vom îndrepta spre Uxmal, pentru a vizita ruinele oraşului mayaş, care în traducere înseamnă “construit de trei ori”. Numele împreună cu întrebarea “de ce a fost construit acest oraş impozant fără nicio sursă de apă în apropiere” rămân încă un mister. Vom observaacest sit arheologic este diferit faţă de cel din Palenque, prin decoraţiile bogate din vârful construcţiilor, de o mare frumuseţe arhitecturală. Vom admira cele mai bine păstrate vestigii mayașe precum, Piramida Adivino sau a Magicianului, Casa Țestoaselor renumită pentru broaștele țestoase care decorează cornișa, Casa Păsărilor, Palatul Măștilor decorat cu șase rânduri de măști, Palatul Guvernatorului, Piaţa Călugăriței şi Jocul Pelota. După dejun (inclus), ne vom deplasa spre Merida, astăzi un oraș cu bulevarde largi străjuite de arbori umbroși și clădiri coloniale, supranumit “oraşul alb”, apelativ care își are rădăcinile în perioada sclavagismului, datorită restricțiilor impuse populației de culoare de a intra în oraș. Vom face turul panoramic al capitalei coloniale a Peninsulei Yucatan, fondată în anul 1542, o îmbinare a stilurilor spaniol şi francez, care va include Monumentul Patriei, Bulevardul Paseo Montejo, Palatul Guvernamental, Piaţa Centrală şi Catedrala, considerată cea mai veche de pe continent, construită între anii 1561 și 1598, parțial cu pietre din vechiul oraș mayas. Cazare la Hotel Gamma Castellano 4* (sau similar 4*).

Ziua 11 / 29.11.2021: Merida – Chichen Itza – Cancun

Mic dejun. Plecare spre Chichen Itza, cel mai cunoscut și cel mai mare sit arheologic pre-columbian construit de civilizația Maya, unul dintre cele mai importante dovezi ale civilizației mayașe, supranumit “Tărâmul făgăduinței”. Situl arheologic este divizat în trei părţi principale: partea de nord, construită în stil toltec, partea centrală, care pare a fi cea mai recent construită şi partea de sud, cunoscută sub numele de Old Chichen. Prin semnificația istorică, simbolistica complexă și conservarea excelentă a minunatelor edificii, Chichen Itza reprezintă o minune a culturii şi civilizației moderne, astăzi făcând parte din Cele 7 Noi Minuni ale Lumii. Situl ne va dezvălui cunoştinţele avansate în domeniul arhitecturii şi astronomiei ale civilizaţiei Maya. Vom vedea Templul piramidal Kukulcan sau Castelul, cu tronul de piatră din interior realizat în formă de jaguar cu ochii de jad, care constituie miezul complexului architectural, Observatorul, Piața celor o mie de coloane, Templul Războinicilor și Fântâna Sacră – cenote, locul unde erau aruncate victimele sacrificate zeului Chaak. Nu se știe nici până astăzi din ce motiv, Chichen Itza a fost abandonat în sec. al X-lea, jungla punând rapid stăpânire pe clădirile monumentale. Pe parcurs vom vizita cenota Ikkil, o formațiune masivă de calcar cu numeroase stalactite, unde se poate înota. După dejun (inclus), ne vom îndrepta spre Cancun, poarta de intrare în Peninsula Yucatan, oraşul de unde începe celebra Rivieră Maya. Cazare şi masă în regim All Inclusive la Hotel Seadust 5* (sau similar 5*).

Ziua 12 / 30.11.2021: Cancun

Mic dejun. Zi liberă pentru a ne bucura de plajele cu nisip alb şi de marea cu nuanţe de turcoaz ale celebrei staţiuni. Posibilitate de excursii opţionale la Insula Femeilor, în parcul tematic Xcaret, unde veţi afla mai multe amănunte despre cultura mexicană şi istoria civilizaţiei Maya, la vestigiile mayașe de la Tulum sau la acvariul natural de la Xe-Ha. Cazare şi masă în regim All Inclusive la Hotel Seadust 5* (sau similar 5*).

Ziua 13 / 01.12.2021: Cancun

Mic dejun. Zi relaxantă în care veţi putea face cumpărături la mall-urile din Cancun, veţi putea participa la excursii opţionale sau vă veţi putea bucura de toate facilităţile oferite de hotel. Cazare şi masă în regim All Inclusive la Hotel Seadust 5* (sau similar 5*).

Ziua 14 / 02.12.2021: Cancun – Paris

Mic dejun. Până la ora 12:00, când se vor elibera camerele, vă veți putea bucura de timp liber pentru plajă, plimbare sau cumpărături (există posibilitatea de a rezerva camera pentru “late check out”, contra cost, cu minim o lună înainte de începerea circuitului). Transfer la aeroportul din Cancun pentru plecarea spre Paris cu compania Air France, zbor AF 651 (19:30 / 11:05).

Ziua 15 / 03.12.2021: Paris – Bucureşti

Sosire la Paris la ora 11:05, de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul AF 1588 (12:55 / 16:50).

 

TARIF: 1840 EURO / loc în cameră dublă; Supliment single: 520 EURO

  (tarif valabil pentru un grup minim de 20 turişti; pt. 15-19 turişti, tariful se va majora cu 135 euro/pers.)


TARIFUL INCLUDE:                                                                                                        

– transport intercontinental cu avionul pe rutele: Bucureşti – Amsterdam – Mexico City cu compania KLM şi Cancun – Paris – Bucureşti cu compania Air France

– transport intern pe toată durata circuitului cu vehicul dotat cu aer condiţionat, adaptat la nr. de turişti

– 13 nopţi cazare în hoteluri de 5* și 4*

– mesele menţionate în program: 13 mic dejunuri, 6 dejunuri, 3 cine și 3 zile cu mese în regim All Inclusive în Cancun

– tur panoramic de oraș cu ghid local în Mexico City, Oaxaca, Campeche și Merida

– vizitarea siturilor arheologice Teotihuacan, Monte Alban, Mitla, Yaxchilan, Bonampak, Palenque, Uxmal și Chichen Itza

– vizită la Cascada Agua Azul

– plimbare cu barca pe Râul Grijalva în Canionul Sumidero

– plimbare cu barca pe Râul Usumacinta

– transferurile, tururile şi excursiile menţionate în program

– taxele de intrare la obiectivele menţionate în program

– ghizi locali

– conducător român de grup

– asigurare în caz de insolvabilitate / faliment al agenţiei de turism

 

TARIFUL NU INCLUDE:

– taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile intercontinentale: aprox. 495 euro/pers., care se plătesc odată cu excursia (pot fi modificate de companiile aeriene, valoarea exactă fiind cunoscută la data emiterii biletelor de avion)

– taxe de ieşire de pe aeroporturi şi taxe de oraş şi hoteliere (în cazul în care se aplică)

– bacşişuri: 50 euro/pers. pentru ghizi şi şoferi, mai puţin pentru bagajişti (se vor achita conducătorului de grup cel târziu la sosire); bacşişurile nu se referă şi la excursiile opţionale

– alte servicii suplimentare decât cele menţionate, cheltuieli personale, băuturi (cu excepţia hotelurilor din Cancun, unde regimul de masă este All Inclusive)

– excursiile opţionale care se pot realiza cu un număr minim de participanţi, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; în funcţie de timpul disponibil, la faţa locului, se mai pot organiza şi alte excursii opţionale propuse de partenerul local:

Cină în Mexico City cu spectacol oferit de mariachi: aprox. 75 usd/pers.